Homepage Hrvatska Info

Hrvatska Info

HRVATSKA je Srednje Europska zemlja smještena na Jadranskoj obali, zauzima 56.538 km2 i ima više od 4.7 milijuna stanovnika. Glavni grad Hrvatske je Zagreb. Sve bržim razvojem turizma koji je započeo 50-ih godina, Hrvatska je uskoro postala sposobna konkurirati drugim turističkim zemljama na Mediteranu.

ISTRA je najveća turistička regija u Hrvatskoj sa površinom od 2.820 km2. Središte administracije ove županije je grad Pazin. Istra ima preko 200.000 stanovnika. Simbol ovog poluotoka, koji se vidi i na istarskome grbu, je istarska koza. U Istri se realizira polovina od preko 50 milijuna ukupnih noćenja u Hrvatskoj. Istarski poluotok smješten je na Jadranu, ali se proteže i duboko prema unutrašnjosti, dodirujući tako Središnju Europu. Upravo iz tog razloga, to je najbliži izlaz na toplo more u ovom dijelu Europe. Ova regija uživa mediteransku klimu s blagim vjetrovima i dugim, toplim ljetima. Karakteristična za ovu regiju je flora, koja uključuje beskrajne redove zimzelenih šuma visokih borova, čempresa, grabova te ostalog drveća. Ljeti, temperatura zraka iznosi oko 30°C, dok je temperatura mora oko 25°C. Prosječan broj sunčanih sati u godini je 2.000. Svijetlo plavo nebo nad Istrom može potrajati i do nekoliko mjeseci (od aprila pa sve do oktobra).

PLAVA ISTRA zove se vibrirajuća, živahna i blago zakošena zapadna istarska obala između Savudrije i Medulina. Sa svojim malim i pitoresknim gradićima, nanizanima poput bisera na nekoj ogrlici, obala Plave Istre privlači prvenstveno svojom raznolikošću. Tu imate razne mogućnosti kupanja i prakticiranja svih vrsta morskih sportova, ali i glazbu, umjetnost te kulturu, kao i povijesne spomenike Venecijanskog utjecaja koji datiraju još iz Rimskog perioda. Osvježenje i zabavni sadržaji bilo koje vrste, ali i tihe uvale te mirni krajevi smješteni malo izvan uobičajenih prometnih pravaca. Najbitniji gradovi Plave Istre jesu: Savudrija, Umag, Novigrad, Tar, Poreč, Funtana, Vrsar, Rovinj, Pula, Medulin i Lim Fjord.

ZELENA ISTRA drugo je ime za središnju istarsku unutrašnjost, koja se često naziva i “Istarska Toskana”. Unatoč značajnom rastu turističkih trendova Jadranske Regije u proteklih nekoliko godina, ona je iznad svega uspjela sačuvati jednu stvar: vlastitu autentičnost. Ovdje, u radijusu od 20 kilometara oko Motovuna, malog gradića sagrađenog od strane Mlečana između 13. i 17. Stoljeća, možete doživjeti izvornu Istru. Tu satovi kucaju malo sporije, tu ljudi još uvijek mogu živjeti od poljoprivrede i tu možete pronaći mir i opuštanje od svakodnevnog stresa. Istarska unutrašnjost je uvijek odjevena u bujno zelenilo, čak i za vrijeme vrućih ljetnih razdoblja, te time pruža idealnu podlogu za uzgoj vrhunskih živežnih namirnica. U proljeće su šume pune aromatičnih divljih šparoga, kao i blijedih i vrlo ukusnih proljetnih lisičarki. Ljeto je idealno vrijeme da se na jelovnik uvrste crni tartufi. A kao kruna godine dolaze jesenji vrganji i kralj svih gljiva: Tuber Magnatum Pico (bijeli tartuf koji se može pronaći samo u Istri i Piemonteu). Najbitniji gradovi Zelene Istre jesu: Buje, Brtonigla, Motovun, Grožnjan, Oprtalj, Buzet, Gračišće, Hum, Pazin, Žminj, Labin, Plomin, Bale, Vodnjan i Svetvinčenat.

KVARNER je naziv istočne istarske obale, jedno vrijeme tradicionalne utvrde brojnih ljetnih putnika iz Austro-Ugarske Monarhije. To je također bila vrlo popularna ljetna destinacija cara Franje Josipa i njegove supruge Elizabete, kao i mnogih drugih austro-ugarskih visokih državnih činovnika, vojnih i civilnih. I ta pomalo aristokratska, prašnjava i posebno ugodna atmosfera prošlih vremena može se osjetiti i zamisliti čak i danas, u cijelom Kvarnerskom Zaljevu. Obala je ovdje strmija i impresivnija nego ona na zapadnoj istarskoj obali, a na nekim mjestima čak malo podsjeća na Francusku Rivijeru. Odavde se pruža prekrasan pogled na okolne otoke, nasade starih kestena i šume lovora, prirodne ljepote i potočiće Nacionalnog Parka Učka te na prekrasne Secesijske vile, prikazujući ih u nekom sasvim novom svjetlu. Istočna istarska obala između Opatije i Medulina idealna je za kupanje, nudi sve vrste sportova na vodi i pravi je El Dorado za gurmane, avanturiste, ljubitelje prirode, planinare i mountainbikere. Poznata po svojim kupalištima, ova regija je razvila odličan smisao za današnje moderne i individualne putnike. Kao vrlo cijenjene kulinarske specijalitete izdvajamo Kvarnerske škampe i Lovranske marune, koje sigurno trebate probati ukoliko se zateknete u blizini. Najbitniji gradovi Kvarnera jesu: Opatija, Lovran, Ičići, Mošćenička Draga, Labin i Rabac.