Smještaji u Savudriji

Panorama SAVUDRIJA

SAVUDRIJA je smještena na zapadu Istre. Ovaj stari ribarski grad, zajedno sa svojom okolicom, na neki je način pristup prema umaškoj rivijeri. U predgrađu Piranskog zaljeva, koji daje prekrasan pogled na snijegom prekrivene Alpe, dio obale i beskrajno plavetnilo Jadranskog mora, nalaze se mala mjesta Kanegra, Crveni Vrh, Bašanija, Monteneto i Zambratija.

Valovi kristalno bistrog mora pljuskaju po lako dostupnoj šljunčanoj obali. Ovdje su gostima dostupne sve vrste sporta i aktivnosti za slobodno vrijeme, na kopnu i na vodi. I posljednje, ali ne manje bitno, mnogo je poznatih ribarskih restorana i ostalih vrsta restorana i taverni.

Susjedno područje također je veoma bogato povijesnim i kulturnim spomenicima i umjetninama. Na primjer, Savudrijski svjetionik sagrađen 1826. jedan je od najstarijih u Istri. U samom gradu još uvijek ima ostataka rimske luke, a na malom otoku koji gleda prema mjestašcu Zambratija, nalaze se ostaci rimske kolonije Sipar.

Prema nekim pisanim bilješkama zaključak je da se kod Savudrije u prošlosti odigrala morska bitka, u kojoj su Venecijanci potopili flotu Barbarossa, a što je potom inspiriralo Tintoretta na njegovu pomorsku bitku.